GLA Complex Shaklee VS Evening Primrose Oil (EPO)

Kalau sebut Gamma Linolenic Acid mesti ramai yang jarang dengar kan. Tapi kalau sebut Evening Primrose Oil atau nama glamernya EPO mesti ramai yang tahu especially perempuan. Sebenarnya, EPO mengandungi Gamma Linolenic Acid atau ringkasnya GLA. GLA adalah asid lemak yang biasanya dijumpai dalam minyak sayuran/tumbuhan. EPO tersangatlah glamer kerana GLA pertama kali dijumpai di dalam EPO. GLA dikategorikan sebagai asid lemak omega-6. Selalunya kita biasa dengan Omega-3 namun bagitu omega-6 sangat jarang disebut.

Kebanyakan GLA yang terdapat di pasaran dihasilkan dari Evening Primrose Oil (EPO). Berbeza dengan GLA Complex Shaklee yang diekstrak dari minyak borage sejenis tumbuhan yang biasanya terdapat di kawasan Mediterranean dan UK. Berbeza dengan EPO, borage mengandungi 17-25% GLA berbandig dengan EPO hanya 7-10%. Kandungan GLA di dalam borage mengatasi bukan sahaja EPO malah juga blackcurrant (15-20%).

Borage atau nama saintifiknya Borago officinalis

Borage atau nama saintifiknya Borago officinalis

Terdapat beberapa kelebihan lain lagi tentang GLA Complex Shaklee. Dari segi bioavailability (daya kebolehserapan) pula, bioavailability borage adalah 3 kali ganda lebih baik berbanding EPO. Bioavailabitlity ini telah dibuktikan secara klinikal.

Untuk GLA Complex, Shaklee telah mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan salah satu wilayah di Kanada. Bukan itu sahaja, setiap kapsul mengandungi lebih dari 300mg GLA yang digabungkan dengan minyak bunga matahari dan vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya.

Konklusinya di sini, GLA Complex Shaklee adalah ramuan yang lebih berkesan dan lebih semulajadi. Jadi, kenapa memilih kandungan sintetik sedangkan kita mempunyai pilihan yang lebih selamat dan semulajadi.

GLA Complex Shaklee

GLA Complex Shaklee

 

Kalau korang berminat nak mencuba GLA complex ni, boleh hubungi saya. Kalau tak nak beli tapi nak tanya jek pasal GLA Complex ni pon boleh jugak hubungi saya yer.

SMS/WhatsApp: 019-4548200 (SUE)

Atau boleh contact dengan cara lain di bawah

Email: personaglitters@gmail.com

Facebook Fanpage: Persona Medina

Facebook saya: Suhaida (boleh chatting untuk tanya apa-apa soalan tentang supplement)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge