Luka Bersalin Czer Bernanah, Jahitan Bersalin Terbuka, Apa Nak Buat?

Teringat masa bersalin czer anak pertama 9 tahun lepas. Alhamdulillah..  Sepanjang dalam pantang, luka czer Sue ok sangat. Nurse yang datang check kat tumah pon cakap luka czer Sue cantik.

Sue kesian sangat sesetengah ibu yang bersalin czer yang ada masalah dengan luka bersalin czer. Ada yang jahitan bersalin terbuka, ada yang luka bersalin czer bernanah. Apa nak buat kalau terjadi macam tu?

Cara Mengatasi Masalah Luka Bersalin Czer Bernanah

Bila luka bersalin czer bernanah, maksudnya luka tu dah dijangkiti kuman atau bakteria. Paling biasa berlaku, luka di bahagian hujung jahitan yang paling susah nak kering dan kawasan itu jugalah paling mudah untuk bernanah bila berlaku jangkitan.

Then apa nak buat?

1) Kawasan jahitan sentiasa kering

Pastikan kawasan jahitan tersebut sentiasa kering. Lepas mandi, make sure lap kawasan jahitan tu bagi betul-betul kering. Bagi yang jenis mudah berpeluh tu, memang kena buat extra work sikit. Kena selalu lap kawasan jahitan tu jangan biar lembap disebabkan peluh.

2) Amalkan Vitamin C

Makan lah oren Sunqist sebanyak-banyaknya semasa dalam pantang. Kandungan vitamin C dalam oren Sunqist sangat tinggi.

Sue suka vitamin C Shaklee. Sebab apa?

Masa amalkan oren Sunqist semata-mata masa berpantang, memang ok. Tapi jahitan bersalin tu jadi keloid. Orang cakap luka jahitan tu jadi keloid sebab Sue makan ikan haruan. Then Sue amalkan Vitamin C Shaklee. Amazing sangat tau, keloid tu hilang. Tak de dah isi timbul-timbul. Best giler. Kalau tak, hodoh sangat bekas jahitan tu.

Sue pernah share dalam artikel ni kenapa Vitamin C Shaklee berbeza dengan vitamin C lain yang dijual di luar. Baca artikel bawah ni untuk tau kelebihan vitamin C Shaklee.

Klik sini untuk tahu kelebihan vitamin C Shaklee.

3) Amalkan Vivix

Vivix ni sejenis supplement antioxidant yang mengandungi resveratrol yang diekstrak dari tumbuhan. Power sangat Vivix ni untuk cepatkan luka bersalin czer cepat kering.

4) Amalkan supplement Garlic Complex

Garlic complex yang mengandungi bawang putih. Bawang putih mempunyai tindakan anti bakteria. Luka bersalin czer yang bernanah disebabkan oleh jangkitan bakteria.

5) Demam?

Kalau lah luka bersalin tak kering, bernanah dan demam, cepat-cepat la jumpa doktor. Bila jangkitan bakteria dah terjadi, memang akan menyebabkan demam. Biasanya doktor akan bagi antibiotik bila dah jadi sampai macam tu. Kalau dah demam tu jangan tunggu lagi. Cepat-cepat jumpa doktor. Bahaya sangat tau orang dalam pantang demam.

Jagalah luka bersalin czer tu dari awal. Jaga makan dan ambik supplement untuk mempercepatkan proses pemulihan luka czer tu. Serius cakap. Supplement seperti Vitamin C dan Vivix tu sangat membantu luka bersalin czer cepat kering.

Dan satu lagi kena ingat. Jangan la angkat benda berat. Paling berat pon angkat baby. Jaga ler baik-baik luka tu. Kurangkan berjalan-jalan dalam rumah. Kalau berjalan tu, jalan la slow-slow. Nampak benda ni simple je kan. Tapi, please. Jaga elok-elok. Kesihatan kita sangat berharga. Kalau kita sakit, kesian anak-anak.

Kalau mommies yang baca artikel ni nak dapatkan Vitamin C Shaklee, Vivix dan Garlic complex Shaklee, korang boleh contact Sue. Sejujurnya, Sue sangat berpuas hati dengan supplement Shaklee ni. Tahun ni tahun ke 6 Sue amalkan Shaklee. Memang puas hati sangat dengan keberkesanan Shaklee ni.

Atau, boleh klik gambar ni untuk membeli Vitamin C Shaklee, Vivix dan Garlic Complex Shaklee.

Klik sini untuk beli Vivix Shaklee

Boleh contact Sue menggunakan mana-mana cara di bawah.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)

DISCLAIMER:

Semua artikel dan testimonial di dalam blog ini tidak boleh digunakan untuk tujuan mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Dapatkan nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa supplement sekiranya anda mempunyai penyakit kronik.

The products and information found on vitamin2u.net are not intended to replace Medical advice. All Shaklee products are registered with Ministry of Health Malaysia. These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration & Ministry of Health. Individual results may vary.

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge