Sama Ke Semua Supplement Vitamin C Yang Terdapat Di Pasaran?

Hari ni Sue nak share pasal Vitamin C.

Generalization.. Kita sering pukul rata semua benda sama je. Sue pon macam tu la. Sebagai Pharmacist Sue belajar, semua ubat yang mempunyai main active ingredient yang sama, adalah benda yang sama. Sekali pon bahan lain yang terdapat di dalam ubat itu adalah berbeza.

Bila banyak baca buku pasal supplement, banyak korek here and there pasal vitamin, Sue semakin menghargai dan semakin terbuka akan apa itu perbezaan. Ini pendapat peribadi tau. Tak de mewakili mana-mana institusi atau sapa-sapa pon. Disclaimer siap-siap. Sebab zaman sekarang orang suka manipulate pendapat kita. Hahaaa..

Vit C yang terdapat di pasaran biasanya sebiji mengandungi 500mg atau 1000mg. Vit C Shaklee mengandungi 500mg Vit C. Apa yang membezakan Vit C Shaklee dengan vitamin C lain yang terdapat di pasaran? Meh Sue nak share.

Beza Vitamin C Shaklee dan Vitamin C Jenama Lain

1) Vitamin C Shaklee diekstrak dari kanji jagung

Kebanyakan vit C di pasaran adalah vit C sintetik. Dibuat melalui tindakan bahan kimia di makmal. Tapi, vit C Shaklee diperbuat dari ekstrak kanji jagung. Semulajadi gitu. So, jangan takut nak amalkan vit C Shaklee.

2) Formulasi Sustained Release

Sustained release ni sejenis formulasi yang lepaskan vit C sedikit demi sedikit. Maksudnya, sebiji vit C Shaklee bila ditelan, bukan semua 500mg tu diserap masuk ke dalam darah. Tapi dilepaskan 100mg setiap jam selama 5 jam.

Banyak sangat kelebihan bila vitamin C dilepaskan secara perlahan-lahan. Pertama, dapat mengelakkan gangguan pada perut. Setengah orang, perut jenis tak tahan, boleh dapat cirit-birit kalau makan vitamin C 500mg atau 1000mg.

Dan yang paling penting, kajian menunjukkan vit C diserap cuma 200mg dalam satu-satu masa. Yang selebihnya akan dikeluarkan melalui air kencing. Sebab tu lah Vit C Shaklee diciptakan supaya cuma 100mg dilepaskan setiap jam supaya ke semua 500mg vit C tersebut dapat diserap oleh badan.

Memudahkan kita tak perlu makan vit C berkali-kali dalam sehari. Telan je sebiji atau 2 biji vit C Shaklee, setiap jam badan akan serap 100-200mg vit C selama 5 jam. Mudah kan.sustained release vitamin c shaklee

3) Mengandungi Bioflavanoids

Apa fungsi Bioflavanoids ni? Kenapa Bioflavanoids penting?

Bioflavanoids adalah satu komponen yang terdapat di dalam tumbuhan secara semulajadi. Bioflavanoids mempunyai kesan anti keradangan dan antioksidan.

Kalau nak tau, Bioflavanoids terdapat pada kulit oren dan kulit lemon. Sayang kan. Kita tak dapat manfaat bioflavanoids walaupon makan oren. Takkan nak makan kulit plak kan.

vitamin c shaklee

4) Mengandungi Hesperidin

Hesperidin sejenis bahan yang terdapat di dalam tumbuhan yang mempunyai kesan antioksida. Bagusnya hesperidin ni, dier menjaga kita punya salur darah. Orang yang mempunyai masalah kesihatan berkaitan salur darah sangat bagus amalkan vitamin C contohnya orang yang ada masalah buasir, vericose vein dan juga orang mudah lebam-lebam pada badan.

Best kan vit C Shaklee.

So, bila nak beli Vit C, check dulu Vit C yang dibeli tu ada tak ciri-ciri:

  • diekstrak dari bahan semulajadi
  • sustained release
  • mengandungi Bioflavanoids
  • mengandungi Hesperidin

Kalau tak de 4 ciri ni, pikir balik 40 juta kali sama ada nak beli ke tak. Or else, ambik je vit C Shaklee. Ramai dah dapat manfaat dari vit C Shaklee ni.

Hilangkan Parut Jerawat Dengan Vit C

Korang yang berminat nak beli Vit C Shaklee, boleh terus klik link bawah ni. Link ni akan terus ke website Official Shaklee Malaysia.

 

Pembelian di website Shaklee boleh menggunakan Debit Card atau pun Credit Card.

Atau korang boleh je contact Sue.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)

DISCLAIMER:

Semua artikel dan testimonial di dalam blog ini tidak boleh digunakan untuk tujuan mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Dapatkan nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa supplement sekiranya anda mempunyai penyakit kronik.

The products and information found on vitamin2u.net are not intended to replace Medical advice. All Shaklee products are registered with Ministry of Health Malaysia. These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration & Ministry of Health. Individual results may vary.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge