Cara Merawat Gout Kronik Dengan Berkesan Dan Selamat

Teringat satu hari tu, tok sedara saya datang rumah. Tiba-tiba masa tu, sakit gout dia menyerang. Nak jalan pun terjengket-jengket. Terus dia minta ubat tahan sakit. Nasib baiklah kebetulan ubat tahan sakit ada kat rumah. Itulah cara merawat gout kronik yang paling common orang buat apabila serangan gout datang.

Tapi tak elok tau makan ubat tahan sakit kerap-kerap sangat. Boleh menyebabkan ulser perut atau ramai orang panggil perut bocor. Sebenarnya ada je cara merawat gout kronik yang lebih selamat dan berkesan.

Sebelum saya share cara merawat gout kronik dengan selama dan berkesan, jom kita tengok dulu apa tanda-tanda serangan gout.

Tanda-tanda serangan gout

  • bengkak dan merah pada sendi
  • sakit seperti dicucuk-cucuk dengan jarum

Sakit-sakit ni biasanya berlaku pada sendi seperti pada ibu jari kaki, pada, pada lutut dan buku lali.

Punca gout kronik terjadi

Gout terjadi disebabkan peningkatan asid uric di dalam badan. Apabila asid urik terlalu tinggi di dalam akan penyebabkan asid urik itu membentuk kristal dan berkumpul pada sendi.

Risiko untuk mendapat gout adalah lebih tinggi pada orang obesiti, orang yang mengamalkan makanan yang tinggi purine seperti makanan laut dan juga orang yang mengambil alkohol.

Cara merawat gout kronik

1) Rawatan menggunakan ubat tahan sakit

Yang ni rawatan yang paling common untuk orang yang kena serangan gout. Ubat tahan sakit dah jadi best friend kekdahnya.

Tapi22.. Untuk jangka masa panjang sangatlah tak elok. Kalau kerap sangat ambik ubat tahan sakit, risioko tinggi tau untuk dapat ulser perut dan jugak pendarahan pada perut.  Scary kan. Sakit lain pulak yang dapat.

Elakkan lah ambik ubat tahan sakit kerap sangat. Cari ikhtiar lain. Ada tau ikhtiar lain tanpa ubat untuk atasi masalah gout ni. Baca sampai habis.

2) Rawatan menggunakan steroid

Biasanya, pesakit akan diberikan ubat steroid. Steroid ni untuk kurangkan sakit dan keradangan pada sendi semasa serangan gout berlaku.

Steroid pon tak elok ambik selalu untuk jangka masa yang lama. Sebab boleh menyebabkan otot menjadi lemah, berat badan bertambah dan muka jadi bulat orang panggil ‘moon face’. Jadi tembam semacam.

Jangan la ambik steroid kerap-kerap sangat. Memang la steroid cepat hilangkan sakit. Tapi kesan sampingan dier memang tak elok la.

3) Rawatan dengan ubat gout

Ubat gout yang paling biasa digunakan seperti allopurinol yang berfungsi untuk menurunkan paras asid urik.

Laaa.. Ubat lagi? Kata ada rawatan tanpa menggunakan ubat.

Mestilah ada ???

Cara merawat gout kronik tanpa ubat

Gout boleh diatasi dengan mengamalkan supplement tau. Supplement ni mendapat feedback yang positif daripada pengguna. Iaitu vivix Shaklee.

Meh saya share satu feedback dari pengguna Vivix Shaklee.

cara merawat gout kronik

Dah bertahun-tahun tinggalkan pain killer ❤️❤️

Vivix ni kandungan dier campuran Resveratrol dan polyphenols yang diekstrak dari tumbuban. Natural sangat tau.

Sebenarnya kan, dah ada kajian kat universiti pon pasal ni. 

cara merawat gout tanpa ubat

Kajian dari Harvard University lagi taww. Bukan kajian biasa-biasa

Saya share satu lagi feedback dari pengguna Vivix.

cara merawat gout

Paras asid urik dalam darah dah turun! ❤️❤️

Vivix Shaklee ni kiranya sinar untuk pesakit gout. Yer la. Ramai yang tak nak ambik pain killer dah. Tapi diorang tak tau ada alternatif lain yang lagi selamat. Sekarang dah tau kan.

???

Berminat nak cuba Vivix?

Klik je link di bawah ni untuk membuat pembelian. Pembelian ini terus malui Headquarters Shaklee Malaysia. Pembayaran adalah melalui kad kredit atau kad debit.

Atau, anda boleh contact saya melalui cara di bawah.

Tau tak, anda boleh dapatkan VIVIX Shaklee di atas pada harga 20% lebih jimat. Nak tau macam mana caranya? Hubungi saya.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)

DISCLAIMER:

Semua artikel dan testimonial di dalam blog ini tidak boleh digunakan untuk tujuan mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Dapatkan nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa supplement sekiranya anda mempunyai penyakit kronik.

The products and information found on vitamin2u.net are not intended to replace Medical advice. All Shaklee products are registered with Ministry of Health Malaysia. These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration & Ministry of Health. Individual results may vary.

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge