Punca Vertigo dan Cara Merawat Vertigo yang patut korang tau

Lately banyak sangat dengar kes vertigo. Macam common pulak kan.

Study punya study, now dah tau pasal vertigo dengan lebih mendalam. Nak share dengan korang cara merawat vertigo dan punca vertigo.

Orang yang mempunyai masalah vertigo akan rasa tak seimbang bila berjalan atau berdiri. Kadang-kadang, orang yang ada masalah vertigo ni akan rasa seperti berpusing-pusing. Saya ni kalau pening biasa pon dah rasa annoying sangat part rasa semua benda berpusing-pusing. Orang vertigo ni lagi lah kesian kan.

Punca vertigo terjadi

Vertigo terjadi disebabkan macam-macam punca. Biasanya, ianya bermula daripada masalah di dalam telinga.

1) Vertigo Berpunca dari BPPV.

Apa kebenda BPPV ni. BPPV ni nama penuh dier benign paroxysmal positional vertigo. BPPV terjadi disebabkan partikel kalsium terkumpul di dalam telinga. Benda ni akan ganggu keseimbangan badan. BPPV ni bukan sebab terlebih makan kalsium tau. Tidak diketahui punca partikel kalsium ni boleh terbentuk.

2) Penyakit Meniere’s

Vertigo juga berpunca disebabkan penyakit Meniere’s. Penyakit ini disebabkan terbentuknya cecair di dalam telinga sehingga mengganggu tekanan di dalam telinga. Keadaan ini menyebabkab berlakunya vertigo dan tinnitus (bunyi berdesing di dalam telinga). Lagi teruk, boleh menyebabkan pekak. Oh my… takutnya. Saya pernah share pasal tinnitus DI SINI (KLIK SINI).

Baca juga: Bahayanya Masalah Tinnitus / Telinga Berdesing, Boleh Menyebabkan Pekak

3) Vestibular neuritis

Vertigo juga boleh disebabkan oleh vestibular neuritis. Vestibular neuritis ni sejenis jangkitan di dalam telinga. Jangkitan ini akan menyebabkan keradangan di dalam telinga sehingga boleh mengganggu keseimbangan badan.

Penting sangat bahagian dalam telinga kita ni tau. Sebab dier ada satu bahagian yang berfungsi mengawal keseimbangan badan. Hebat kan ciptaan Allah. Telinga yang kita guna untuk mendengar, sebenarnya penting jugak untuk keseimbangan badan.

cara merawat vertigo

Bagi pesakit vertigo, kepala terasa pening dan berpsuing. Pergerakan badan menjadi tak seimbang. Terhoyong hayang.

Tanda-tanda vertigo

  • rasa tak seimbang
  • rasa berpusing-pusing
  • loya/muntah
  • telinga berdesing

Cara merawat Vertigo

1) Rehabilitasi vestibular

Yang ni cara terapi untuk menguatkan sistem pendengaran. Sistem pendengaran kita bukan setakat untuk mendengar je tau. Tapi juga berfungsi untuk menghantar signal ke otak tentang kepala dan pergerakan badan.

2) Membuang partikel kalsium

Kalau masalah vertigo tu disebabkan partikel kalsium di dalam salur telinga, doktor akan buat sedikit prosedur untuk buang partikel kalsium tu. Selepas prosedur ini, kita mungkin rasa vertigo tu kuat sikit.

3) Ubat-ubatan dan Antibiotik

Bukan semua kes vertigo akan dapat antibiotik tau. Untuk kes yang ada jangkitan telinga je doktor akan bagi antibiotik.

Kalau vertigo tu disertai dengan loya dan muntah, doktor akan bagi ubat untuk atasi loya dan muntah.

Kalau vertigo tu penyakit Meniere’s, doktor akan bagi ubat diuretik yang berfungsi untuk buang cecair yang berlebihan.

4) Pembedahan

Bukan semua kes vertigo perlukan pembedahan. Kalau vertigo disebabkan ketumbuhan pada otak, atau pun disebabkan kecederaan pada kepala, baru lah doktor akan consider untuk pembedahan.

Cara merawat vertigo dengan supplement. Lebih selamat. Dan yang penting berkesan

Nak tau tak ada satu lagi ikhtiar yang kita boleh cuba untuk mengatasi masalah vertigo. Cara rawat vertigo dengan supplement ni dah ada orang yang cuba dan Alhamdulillah berkesan. Diorang mengamalkan Vivix Shaklee.

Jom tengok pengalaman diorang.

cara merawat vertigo 1

Masih sambung makan Vivix walaupon vertigo dah hilang sebab risau tengok kawan ada kencing manis

cara merawat vertigo 2

Kisah suami Puan Zura ni, saya pernah cerita dalam artikel pasal tinnitus. (KLIK SINI)

cara merawat vertigo 3

Macam-macam ikhtiar dah buat untuk masalah vertigo, akhirnya ikhtiar dengan VIvix pulak.

So, macam mana Vivix bertindak untuk mengatasi masalah vertigo?

Vivix mengandungi campuran resveratrol dan polpyphenols yang mempunyai kesan antioksidan yang sangat bagus. Dan, Vivix juga mempunyai fungsi sehingga ke peringkat sel DNA kita.

Keadaan ini membolehkan kerosakan yang berlaku pada sel, yang menyebabkan masalah kesihatan, dapat diperbaiki.

Yang menariknya, kalau kat Malaysia ni ada macam-macam jenis vitamin seperti vitamin C, multivitamin dan macam-macam lagi, tapi hanya Shaklee sahaja yang kat Malaysia ni mempunyai supplement yang mengandungi campuran resveratrol dan polyphenols.

Berminat nak cuba Vivix?

Klik je link di bawah ni untuk membuat pembelian. Pembelian ini terus malui Headquarters Shaklee Malaysia. Pembayaran adalah melalui kad kredit atau kad debit.

Atau, anda boleh contact saya melalui cara di bawah.

Tau tak, anda boleh dapatkan VIVIX Shaklee di atas pada harga 20% lebih jimat. Nak tau macam mana caranya? Hubungi saya.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)

DISCLAIMER:

Semua artikel dan testimonial di dalam blog ini tidak boleh digunakan untuk tujuan mendiagnosis, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. Dapatkan nasihat dari pakar kesihatan terlebih dahulu sebelum mengambil apa-apa supplement sekiranya anda mempunyai penyakit kronik.

The products and information found on vitamin2u.net are not intended to replace Medical advice. All Shaklee products are registered with Ministry of Health Malaysia. These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration & Ministry of Health. Individual results may vary.

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge