Makan Vitamin Boleh Rosakkan Buah Pinggang. Ye ke?

Makan vitamin boleh rosakkan buah pinggang? Betul ke?

Raaaaamai yang pikir macam tu kan. Memang menjadi persoalan semua orang. Ramai yang beranggapan makan vitamin atau makan supplement untuk jangka masa yang lama boleh rosakkan buah pinggang. Betul ke anggapan tu?

Sejujurnya, vitamin jenama lain saya tak tau kesannya ke atas buah pinggang jika diambil dalam tempoh jangka masa yang panjang. Sungguh saya tak tau. Sebab vitamin jenama lain tak pernah lagi saya terjumpa kajian tentang kesan ke atas buah pinggang jika diamalkan dalam tempoh yang lama.

Tapi kalau vitamin Shaklee saya tau.

Adakah vitamin Shaklee akan merosakkan buah pinggang kita jika diambil untuk jangka masa yang panjang?

Kalau nak tau jawapan dier kena la baca sampai habis.

Gambar yang saya share di bawah ni adalah keratan bahagian “Method” dari journal yang bertajuk “Usage patterns, health, and nutritional status of long-term multiple dietary supplement users: a cross-sectional study”.

vitamin rosakkan buah pinggang

Kajian saintifik tentang pengambilan supplement.

Kalau ada yang nak baca journal ni, ini full artikelnya. Klik link di bawah ni.

http://nutritionj.biomedcentral.com/…/10.1186/1475-2891-6-30

Baca tajuk pon dah tau kan kajian ni nak mengkaji apa. Saya akan cerita lain kali apa benda yang dikaji di dalam kajian ni.

Kali ni saya nak fokus kepada sampel kajian, iaitu individu yang researcher pilih untuk dikaji dalam kajian ni.

Salah satu kumpulan yang dikaji adalah individu yang mengamalkan supplement Shaklee lebih dari 20 tahun. Refer gambar yang saya share di atas. Baca wording yang saya gariskan dengan garisan merah.

To assemble a sample of long-term users of multiple dietary supplements, individuals who had been consumers of dietary supplements for ≥ 20 years from a dietary supplement manufacturer and distributor (Shaklee Corporation, Pleasanton, CA) were invited to participate in the study. The invitation was sent by electronic mail to approximately 1,200 individuals meeting this criterion.

Individu yang diambil untuk dikaji di dalam kajian ini adalah individu yang mengamalkan pelbagai jenis supplement untuk jangka masa yang lama (long term users of multiple dietary supplements). To be specific, lebih dari 20 tahun mengamalkan supplement Shaklee.

Nampak kan apa yang saya cuba sampaikan di sini.

Individu-individu ini mengamalkan supplement Shaklee lebih dari 20 tahun tau. Kalau lah supplement Shaklee ni boleh merosakkan buah pinggang, hasil penemuan kajian ni dah tentu negatif.

Saya akan ceritakan di dalam artikel blog yang lain tentang penemuan kajian ini. Menarik sangat tau. Lepas tau pasal kajian ni, memang lagi yakin nak mengamalkan Shaklee.

Di USA, ada tau family yang sampai dah generasi ke 3 dan ke 4 yang mengamalkan Shaklee. Punya la lama kan. Lebih 30-40 tahun gitu dok ambik Shaklee. Dari si atok, si nenek, kemudian mak bapak, lepas tu anak-anak then cucu-cucu. Just imaging. Satu family yang besar mengamalkan Shaklee.

Hurmmm.. pernah tak kita tengok orang amalkan produk supplement punya lama macam tu? Susah kan nak jumpa produk supplement yang mampu bertahan punya lama macam tu dalam pasaran. Even kalau produk tu dah lama dalam pasaran, susah nak jumpa pengamal tegar yang sanggup mengamalkan supplement tu berpuluh-puluh tahun.

Nak tau pasal Shaklee dengan lebih detail? Meh pm tepi.

Hubungi saya dengan mana-mana cara di bawah ini.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge