Bahayanya Masalah Tinnitus / Telinga Berdesing, Boleh Menyebabkan Pekak

Masalah tinnitus adalah masalah telinga berdesing. Tinnitus ni adalah keadaan di mana seseorang itu mendengar bunyi berdesing di dalam kepala. Bunyi berdesing ini bukannya berpunca oleh bunyi daripada luar tetapi bunyi itu adalah di dalam kepala sendiri. 

Bunyi bising yang sekejap pon kita dah rasa rimas inikan pulak kalau asyik berbunyi di dalam kepala, Memang terganggu ketenteraman hidup. Ada sesetengah orang jadi stress dan muram disebabkan masalah ini. Ada juga yang mempunyai masalah untuk tidur dan tak boleh nak concentrate buat kerja sebab bunyi tu asyik berbunyi-bunyi di dalam kepala. Selain daripada bunyi berdesing atau berdengung, ada juga bunyi yang seakan-akan degupan jantung. Annoying kan. Mesti rimas sangat kan.

Inidividu yang mengalami tinnitus biasanya akan menghadapi masalah nak tidur. Yer la. Nak tidur je dengar bunyi berdesing dalam kepala. Ada sesetengah kes, pesakit menjadi murung dan stress. Nak buat kerja pon susah sebab fokus terganggu disebabkab bunyi berdesing tu. Dan yang paling serius, boleh menyebabkab pekak!

Punca berlakunya tinnitus

Tinnitus boleh terjadi oleh pelbagai sebab. Biasanya tinnitus berpunca disebabkan oleh pendedahan terlalu lama kepada bunyi yang bising dan kuat. Contohnya, seperti bunyi tembakan, bunyi letupan, bunyi muzik yang kuat macam kat konsert atau bunyi dari mesin atau peralatan jentera.

Ada satu kes tu di Amerika, sorang bekas tentera zaman 60-an yang mengalami masalah tinnitus disebabkan masa zaman tu tak de pon kena pakai pelindung telinga masa nak tembak-tembak. Mesti dia kena tembak-tembak bahagian meriam besar-besar tu. Kesian kan..

Selain itu, tinnitus boleh terjadi disebabkan oleh:

  • ketumbuhan di dalam telinga
  • gangguan pada saraf pendengaran
  • kecederaan pada telinga disebabkan oleh kemalangan
  • jangkitan di dalam telinga
  • peningkatan umur
  • tahi telinga tersumbat

Tanda-tanda berlakunya tinnitus

  • pendengaran menjadi kurang
  • sakit kepala
  • pening kepala (vertigo)

Di bawah ni terdapat 2 contoh keadaan individu yang mempunyai masalah tinnitus.

Kes 1

Akhir2 ini tinnitus telah mengganggu hidup saya. bunyi yang dihasilkan kekadang terlalu kuat seolah-olah ada lori atau jet pejuang yang bgerak perlahan bdekatan saya. sy mengalami tinnitus serentak dgn vertigo sejak 2003 tetapi kekerapan semakin tinggi sejak julai 2015. dua minggu kebelakangan ini, saya hanya mengalami pening ringan tetapi bunyi bising semakin kuat semasa saya melakukan kerja atau berfikir. saya perasan, bunyi bising itu hilang semasa tidur dan akan menyerang kembali apabila setengah jam selepas bangun dari tidur.

Kes 2

sye sngat2 kerap mengorek telinga , mnggunakn besi pengorek. sejak bertahun lamanya , dan saya menjadikannya habit setiap mase, .lama kelamaan. fungsi pngumpulan wax dlm telinga terganggu , dan wax sya smkin byak dihasilkan. stiap kli itu lah ,saya lebih kerap mengorek . , sekrang, sudah dua hari , sye mngalami mslah pndengaran . dimana telinga sbelah kanan sye seolah olah berdengung. dan apabila dengar bunyi y agak kuat, seolah2 ade bunyi y lbih kuat ditelinga sblah kanan. smpaikn bunyi halus sperti laluan angin y xkuat pun jdi sgt kuat utuk telinga sblah kanan

Rawatan tinnitus atau telinga berdesing

Terdapat 2 jenis ikhtiar yang boleh dilakukan bagi merawat masalah tinnitus.

  1. merawat menggunakan ubat
  2. rawatan tanpa ubat

Rawatan menggunakan ubat

Ubat yang paling biasa diberikan oleh doktor kepada pesakit tinnitus adalah betahistine atau nama lainnya Betaserc. Sesetengah pesakit mengalami kesan sampingan seperti pening kepala apabila mengambil betahistine. Maklumkan kepada doktor kalau dapat kesan sampingan sebegini.

Rawatan tanpa ubat

Orang yang mempunyai masalah tinnitus, biasanya susah nak tido. Sebab dalam keadaan senyap, bunyi desingan dalam kepala tu sangat obvious. Jadi, mereka disarankan untuk memasang bunyi yang perlahan seperti muzik atau alunan zikir/ayat Al-Quran. Jadi pesakit akan fokus terhadap bunyi dari lain bukan bunyi desingan tersebut.

Satu lagi rawatan tanpa ubat yang paling popular adalah dengan mengamalkan supplement yang mengandungi resveratrol seperti Vivix Shaklee.  Di bawah ini merupakan seorang pesakit vertigo + tinnitus yang mengamalkan Vivix. Alhamdulillah. Sangat berkesan untuk dirinya. Dan yang paling penting tiada kesan sampingan yang tidak diingini kerana Vivix Shaklee 100% diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan semulajadi.

vivix for tinnitus

 

Kajian yang menunjukkan komponen resveratrol digunakan untuk merawat tinnitus. Untuk pengetahuan semua, resveratrol adalah komponen yang terdapat di dalam Vivix.

kajian tinnitus

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Vivix, korang boleh menghubungi saya melalui SMS/WhatsApp/Call di nombor bawah ni

019-4548200 (Sue)

Nak beli terus Vivix ni dari HQ Shaklee pon boleh. Cuma klik je link bawah ni. Kena guna Debit Card atau kredit card yer untuk pembayaran.

Kalau tak suka guna bayar secara online, boleh walk in ke mana-mana branch Shaklee berdekatan. Scroll sampai bawah untuk tengok alamat branch Shaklee.

Tau tak, kalau beli 2 botol Vivix Shaklee boleh dapat keahlian Shaklee secara PERCUMA tau. Nilai keahlian Shaklee adalah RM69. Banyak tu jimat. Dalam artikel INI saya ada cerita kelebihan jadi ahli Shaklee. Macam-macam kelebihan dapat kalau jadi ahli.

Kalau nak beli di Branch Shaklee, boleh mention nama dan no id saya. Nak daftar jadi ahli untuk dapat benefits sebagai ahli pon boleh mention nama & id saya.

Nama: Suhaida Suaid

ID Shaklee: 906552

Senarai Branch Shaklee di Malaysia.

1) Headquarters

Level 9, The Pinnacle, Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya, Selangor Darul Ehsan.

Tel: 603-5622 3188
Fax: 603-5622 3199

2) Kuala Lumpur

No 32, Jalan Seri Rejang 3, Pusat Industri Seri Rampai,
Taman Sri Rampai, 53300 Kuala Lumpur.

Tel: 603-4142 1067
Fax: 603-4142 1027

3) Johor

47, 49 & 51, Jalan Molek 3/20, Taman Molek,
81100 Johor Bahru, Johor.

Tel: 607–350 7245
Fax: 607–350 7804

4) Penang

No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6, Pusat Komersial Sunway Perdana,
13700 Seberang Jaya, Pulau Pinang.

Tel: 604-383 8261
Fax: 604-383 8560

5) Perak

32, Medan Istana 1, Bandar Ipoh Raya,
30000 Ipoh.

Tel: 605-241 8260
Fax: 605-241 8263

6) Kelantan

319, Section 25, Bandar Kota Bharu, Jalan Sultan Yahya Petra,
15200 Kota Bharu.

Tel: 609-747 8688
Fax: 609-747 7711

7) Sabah

Lot 4.1, Neutron Point, Lorong Poin Neutron,
Jalan Lintas Khidmat, 88300 Kota Kinabalu.

Tel: 6088-393 848
Fax: 6088-393 851

Sekali lagi, kalau nak beli di Branch Shaklee, boleh mention nama dan nombor id saya. Nak daftar jadi ahli untuk dapat benefits sebagai ahli pon boleh mention nama & id saya.

Lepas tu jangan lupa whatsapp saya, untuk inform yang anda telah menggunakan id saya untuk pembelian dan pendaftaran jadi ahli sebab saya nak bagi free gift. :)

Nama: Suhaida Suaid

ID Shaklee: 906552

Nak tau apa lagi yang best pasal Vivix ni? Cuba baca testimonial pengguna Vivix di dalam ARTIKEL INI.

Anda juga boleh menghubungi saya jika ingin membeli Vivix.

SMS/WHatsApp: 019-4548200

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Facebook Personal: https://www.facebook.com/suhaida.suaid

Facebook Page: https://www.facebook.com/personamedina/

Istimewa untuk pelanggan saya, konsultasi dan follow up secara percuma diberikan untuk anda. Hubungi saya sekarang!

:-)  :-)  :-)pengedar-shaklee

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge