10 Tanda Gula Dalam Darah Rendah Yang Pesakit Kencing Manis Wajib Ambil Tahu

Di bulan Ramadhan ini, paras gula dalam darah yang rendah dari paras normal kerap berlaku di kalangan pesakit kencing manis.

Bahaya tau kalau paras gula dalam darah rendah sangat. 

Antara anda-tanda gula dalam darah rendah:

Menarik sangat. Sebab dalam bentuk gambar yang comel.

tanda gula dalam darah rendah

tanda gula dalam darah rendah

tanda gula dalam darah rendah3

Sumber: Malaysian Endocrine & Metabolic Society

Macam mana nak tau gula dalam darah rendah?

Kalau tak de glukometer (alat untuk chaeck gula dalam darah) kita hanya bergantung kepada tanda-tanda gula dalam darah rendah seperti yang telah disebutkan di dalam gambar di atas.

 

Kalau ada salah satu tanda di atas, cepat-cepat ambil tindakan untuk naikkan balik gula dalam darah. Tapi, macam mana?

Haaa.. teruskan baca kalau nak tau macam mana nak naikkan balik gula dalam darah.

Kalau ada glukometer, terus check paras gula dalam darah. Cara ini lebih tepat.

Apa nak buat kalau gula dalam darah rendah?

First, jangan panik. Tenang ok. Masalah ini mudah untuk di atasi.

1) Kalau sedang berpuasa, terus kena berbuka. Tapi bukan makan nasik tau. Nasik lambat untuk diproses. Jadi kena ambil minuman manis macam jus buah. Nak lagi senang makan je gula-gula.

Sebab tu la, orang yang ada kencing manis sangat-sangat digalakkan sentiasa bawa gula-gula kemana-mana. Kalau perempuan, kena pastikan gula-gula sentiasa ada dalam handbag.

Kita tak tau bila masanya gula dalam darah akan menjadi terlalu rendah. Jadi, pesakit kencing manis selalu kena bersedia untuk menghadapi kemungkinan seperti ini.

2) Selepas 15 minit, check sekali lagi paras gula dalam darah menggunakan glukometer. Kalau paras gula dalam darah masih rendah, ambil lagi makanan manis.

Kalau tak ok jugak, kalau paras gula dalam darah masih rendah, terus ke hospital. Jangan lengah-lengah lagi. Gula dalam darah terlalu rendah bahaya tau.

Bagi yang tidak mempunyai glukometer, sekiranya selepas makan atau minum makanan/minuman manis, sekiranya masih terdapat tanda-tanda gula dalam darah rendah, terus ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Take home message

1) Sentiasa alert tanda-tanda gula dalam darah rendah. Jangan ambil ringan masalah ini sebab ianya boleh memudaratkan diri.

2) Bagi yang tidak mempunyai glukometer, saya sarankan anda beli. Benda ni sangat bagus untukcheck paras gula dalam darah.

 

Tanda-tanda gula dalam darah yang saya ceritakan awal-awal tadi memang membantu. Namun, kalau kita check guna glukometer lagi tepat.

Kalau tak mampu untuk beli, minta doktor korang berhubung dengan badan kebajikan masyarakat untuk membantu. Benda ni yang saya tau, kat klinik kerajaan dan hospital kerajaan boleh. Untuk hospital atau klinik swasta saya tak pasti.

Tapi, tak salah untuk bertanya kepada doktor korang tentang hal ini.

3) Jangan teruskan berpuasa sekiranya masalah gula dalam darah rendah ini berlaku. Dok sayang nak tinggal puasa sampai memudaratkan diri sendiri. Nehi..nehi..nehi..

Itu je pesanan masyarakat dari saya untuk pesakit kencing manis.

Saya sarankan korang baca artikel lain berkaitan kencing manis yang pastinya sangat penting untuk pesakit kencing manis tau.

masalah kencing manis tinggi

1) TIPS untuk turunkan bacaan kencing manis

2) Fakta menarik: Ketahui 5 selebriti Hollywood yang mempunyai masalah kencing manis

3) Supplement yang sesuai untuk pesakit kencing manis

4) Vivix: Supplement yang power untuk pesakit kencing manis

5) Testimonial VIVIX SHaklee untuk pesakit kencing manis

Ni nak share good news dengan korang

Sekarang tengah promosi kaw-kaw tau VIVIX ni. Harga terduduk sesangat.

Kalau nak tau dengan lebih lanjut tentang VIVIX, boleh contact saya dengan cara di bawah.

SMS/WhatsApp: 019-454 8200 (SUE)

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge