Kebaikan dan Keburukan Soya: Ketahui Perbezaan Soya GMO dan Non GMO

GMO (Genetically Modified Organism) adalah tumbuhan atau haiwan yang telah dimodifikasi atau diubahsuai secara genetik menggunakan teknologi kejuruteraan genetik. Wah.. Kedengaran sangat hi-tech kan. Soya adalah makanan yang mempunyai banyak kebaikan namun begitu disebabkan wujudnya soya yang dimodifikasi secara genetik adakah soya masih memberikan kebaikan kepada kita? Jom kita tengok kebaikan dan keburukan soya antara soya GMO dan soya Non GMO.

Kenapa wujudnya soya GMO

Soya GMO terjadi kerana pengeluar/pengusaha ingin memenuhi permintaan pengguna terhadap produk soya. Pegeluar/pengusaha soya ingin meningkatkan penghasilan soya pada kos yang minimum. Selain itu, soya GMO juga didapati dapat mengurangkan masalah sepanjang penanaman soya seperti masalah jangkitan penyakit. Selain itu soya GMO dihasilkan bagi menambah baik kandungan di dalam soya tersebut.

Kenapa soya GMO tidak selamat untuk dimakan?

Pengambilan soya GMO meningkatkan risiko untuk mendapat reaksi alahan. Di UK, alahan terhadap soya meningkat sebanyak 50% selepas soya GMO diperkenalkan di pasaran. Soya GMO memperlahankan proses penghadaman protein di dalam soya tersebut. Soya GMO menurunkan paras enzim penghadaman. Keadaan ini membawa kepada alahan terhadap pelbagai makanan. Selain itu soya GMO juga adalah toksin, Ini menyebabkan gangguan kepada fungsi hati. Soya GMO juga mengganggu sistem pembiakan lelaki dan wanita. Di samping itu, soya GMO menganggu pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, ibu mengandung perlu berhati-hati dalam mengambil produk soya sepanjang tempoh kehamilan.

Sedarkah kita, pengubahsuaian genetik ini bukan sahaja berlaku ke atas soya tapi ianya juga berlaku kepada kebanyakan hasil pertanian pada hari ini? Fikir-fikirkan.

ESP Shaklee (Energizing Soy Protein) Produk Soya Non GMO Terbaik di Pasaran Malaysia

ESP Shaklee adalah supplement protein berasaskan soya keluaran Shaklee. Soya yang digunakan untuk menghasilkan ESP adalah soya Non GMO. Dalam proses penghasilan ESP, soya yang digunakan dicuci menggunakan air bagi mengekalkan kandungan di dalam soya. Sesetengah pengeluar produk soya menggunakan alkohol dalam pemprosesan soya. Pemprosesan menggunakan alkohol boleh menghilangkan isoflavones yang terdapat di dalam soya.

Manfaat ESP Shaklee

ESP Shaklee selamat diamalkan oleh ibu mengandung dan menyusu kerana diperbuat dari soya non GMO. Saya pernah kongsikan DI SINI kebaikan ESP untuk ibu mengandung dan menyusukan anak. Selain itu, ESP Shaklee sangat bermanfaat untuk kecantikan kulit. Baca artikel INI untuk mengetahui manfaat ESP untuk kecantikan kulit dan menghilangkan parut jerawat. ESP juga dapat menurunkan paras kolesterol darah. Terdapat kajian yang membuktikan soya dapat membantu menurunkan paras kolesterol dalam darah. ESP juga boleh membantu dalam proses penurunan berat badan. Baca artikel INI untuk mengetahu bagaimana ESP Shaklee membantu untuk lebih langsing dan sihat.

Berita baik untuk anda semua. Bulan Mac 2014 ini adalah bulan promosi ESP Shaklee. Anda boleh mendapatkan keahlian percuma dengan pembelian ESP SHaklee tau. Hubungi saya untuk mengetahui tentang perkara ini dengan lebih lanjut.

<< KLIK SINI UNTUK MELIHAT PROMOSI TERSEBUT >>

ESP Shaklee

ESP Shaklee (Energizing Soy Protein)

Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang ESP Shaklee. Hubungi saya sekarang.

SMS / WhatsApp: 019-454 8200 (SUE)

Email: info.vitamin2u@gmail.com

Sumber rujukan.

1) http://www.nongmoproject.org/

2) http://www.organicconsumers.org/

3) http://en.wikipedia.org/

4 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge