Tak Nak Ambil Supplement Kalsium. Boleh Tak?

Keperluan kalsium adalah berbeza mengikut umur dan lain-lain faktor. Contohnya, keperluan kalsium bagi kanak-kanak yang membesar adalah lebih tinggi berbanding orang dewasa. Manakala keperluan kalsium bagi wanita mengandung dan menyusukan anak juga adalah lebih tinggi berbanding wanita yang tidak mengandung dan tidak menyusukan anak.

Keperluan kalsium mengikut umur

Jadual keperluan kalsium mengikut umur

Kalsium boleh diperolehi dari pelbagai sumber dalam pemakanan seharian kita. Makanan yang paling popular yang mengandungi kalsium yang tinggi adalah dari produk tenusu seperti susu, yougurt dan cheese. Manakala sumber kalsium dari produk bukan tenusu adalah sayuran seperti brokoli, kale dan bayam. Namun begitu penyerapan kalsium daripada bayam adalah sangat rendah.

Kale

Kale

Kita memerlukan usaha yang lebih bagi memastikan kita boleh mendapat kalsium yang cukup hanya daripada makanan seharian kita sahaja. Langkah pertama, cuba senaraikan pemakanan yang telah diambil dalam masa seminggu dan kenalpasti berapa banyak kalsium yang telah diambil. Bahagi 7 untuk dapatkan berapa banyak kalsium yang anda ambil untuk sehari. Dengan itu barulah kita dapat mengetahui sama ada kita mengambil kalsium dengan secukupnya atau tidak. Bagi dalam banyak keadaan, kita perlu menambah keperluan tersebut melalui supplement kalsium bagi mencukupkan keperluan kalsium badan.

Kenapa kisah sangat kalsium cukup ke tak cukup ni?
Sekiranya anda gemar bersukan seperti bermain bola sepak, futsal dan badminton, risiko untuk mengalami fracture adalah tinggi. Jadi, cegah kerapuhan tulang sebelum terlambat dengan mengambil supplement kalsium. Bagi kanak-kanak yang sedang membesar pula, kekurangan kalsium akan mengganggu tumbesarannya. Manakala bagi wanita yang mengandung dan menyusukan anak yang kekurangan kalsium akan mengakibatkan gejala seperti kekejangan otot.

Shaklee juga mempunyai supplement kalsium yang dikenali sebagai Ostematrix. Ostematrix Shaklee sangat best. Ostematrix adalah produk pertama yang saya beli dari rangkaian produk Shaklee. Saya pernah berkongsi tentang kisah tersebut DI SINI. Ostematrix ini mempunyai banyak sangat kelebihan berbanding produk kalsium lain yang terdapat di pasaran. Saya akan kongsikannya nanti.

ostematrix shaklee

Ostematrix Shaklee

Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Ostematrix Shaklee?

Anda boleh hubungi saya melalui beberapa cara di bawah:

SMS/WhatsApp: 019-454 8200

Email: personaglitters@gmail.com

Facebook Fanpage: Persona Medina

Facebook saya: Suhaida (boleh chatting untuk tanya apa-apa soalan tentang supplement)

Konsultasi percuma untuk pelanggan saya sahaja ye :)

Rujukan

1) http://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/

2) http://www.ucsfhealth.org/education/calcium_content_of_selected_foods/

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge