Supplement Omega untuk ibu hamil, perlu atau tidak?

Omega adalah antara supplement tambahan yang biasanya diambil oleh ibu hamil. Namun begitu adalah omega untuk ibu hamil adalah satu kemestian?

Kajian menunjukkan pengambilan makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 boleh meningkatkan tahap kesihatan. Saintis mendapati bayi yang dilahirkan oleh ibu yang hamil yang mengambil supplement omega 3,  mempunyai proses perkembangan mental yang lebih tinggi berbanding ibu hamil yang mengambil supplement minyak jagung yang kaya dengan linoleic acid dan omega 6. Untuk pengetahuan anda asid lemak omega 6 hanya dijumpai di dalam tumbuhan.

Docosahexaenoic acid (DHA) adalah struktur yang banyak terdapat dalam otak dan mata manusia. Terdapat 97% omega-3 di dalam otak manakala pada retina mata mengandungi 93% asid lemak omega-3. DHA sangat penting untuk perkembangan otak dan retina mata bayi bermula trimester ketiga semasa kehamilan sehinggalah umur bayi mencecah 18 bulan. Keperluan omega 3 untuk ibu hamil adalah lebih tinggi lebih tinggi berbanding wanita yang tidak mengandung.

Ikan adalah sumber utama DHA dan EPA namun perlu dihadkan kepada 2 hidangan sahaja seminggu kerana dikhuatiri mengandungi merkuri. Supplement minyak ikan yang mengandungi asid lemak omega 3, DHA dan EPA adalah sesuai untuk diambil setiap hari. Namun pastikan

Satu kajian dijalankan di Australia, pada umur 2.5 tahun, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil supplement omega 3 didapati mempunyai koordinasi mata dan tangan yang lebih baik berbanding dengan bayi yang dilahirkan oleh ibu yang mengambil supplement minyak zaitun. Minyak zaitun juga mengandungi omega 6.

Bagi ibu hamil yang ingin mengambil saupplement omega 3 seperti Omega Guard Shaklee, anda boleh mula mengambilnya apabila kehamilan memasuki trimester kedua dan ketiga. Namun begitu bagi ibu yang merancang untuk hamil, pengambilan omega 3 juga sangat digalakkan. Jadi, supplement omega bukan untuk ibu hamil saja yer.

Omega Guard Shaklee

Omega Guard Shaklee

Berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang Omega Guard Shaklee?

Anda boleh hubungi saya melalui beberapa cara di bawah:

SMS/WhatsApp: 019-454 8200

Email: personaglitters@gmail.com

Facebook Fanpage: Persona Medina

Facebook saya: Suhaida (boleh chatting untuk tanya apa-apa soalan tentang supplement)

Konsultasi percuma untuk pelanggan saya sahaja ye :)

Rujukan

1) Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy

2) Pregnant? Omega-3 essential for baby’s brain

3) Women who eat fish during pregnancy ‘more likely to have brainy and sociable children’

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge