Cepat Letih dan Mengantuk? Ketahui Puncanya..

Pernah tak rasa macam cepat letih dan mengantuk? Letih dan mengantuk membuatkan kita hilang fokus dan mood untuk bekerja. Ingatkan sebab stress dan terover kerja sampai kurang berehat. Then ambil cuti untuk rehat-rehat kat rumah. Tapi esoknya pegi keje sama jugak. Tak rasa segar-bugar pon!. Ingatkan kurang makan makanan berkhasiat. Makanya lebihkan pengambilan sayur dan buah. Result? Masih sama. Ingatkan sebab terlalu sibuk dengan keje sampai tak sempat makan. Bila tak sempat makan makanya kurang tenaga. Then bila makan bertambah pulak mengantuknya. Pernah tak korang alami situasi macam ni.

Banyak sebab yang menjadi punca cepat letih dan mengantuk ni. Antaranya ialah:

1) Mengandung! Ye.. ianya adalah normal kalau cepat sangat letih semasa mengandung terutamanya jika tengah pregnant 3rd trimester.  Ye la kan. Nama pun berbadan dua. Bayangkan nak bawa 2 badan dan nyawa. Tapi harus pastikan yang keletihan itu bukan disebabkan kekurangan hemoglobin di dalam darah kerana paras hemoglobin yang rendah dalam wanita mengandung membahayakan kandungan.

2) Anemia. Masalah kurang sel darah merah. Seperti yang kita tahu, sel darah merah penting untuk mengangkut oksigen ke seluruh badan. Bila kurang sel darah merah makanya kuranglah oksigen yang diangkut ke seluruh badan. So, kalau rehat banyak pon tak berkesan jika masalah kurang. Jadi, bagi mengatasi masalah ini, perlu ambil banyak sayuran hijau seperti bayam, daging, kerang atau supplement yang mengandungi zat besi (iron)

3) Diabetes aka kencing manis. Jeng..jeng.. bila last korang check level gula dalam darah. Kalau dah lama tak check better pegi check segera. Kalau malas nak pegi klinik sebab kena tunggu, boleh pegi kedai farmasi. Diorang ada alat untuk check paras gula dalam darah. Kencing manis bukan penyakit orang tua ye. Ramai dah orang muda yang di diagnos ada kencing manis.

Kalau korang seorang yang sihat, tiada masalah kesihatan seperti anemia dan diabetes, tidak mengandung, cukup makan dan tidur tapi masih letih dan mengantuk, ia adalah tanda-tanda korang kekurangan nutrient. Pelik kan. Makan semua benda tapi kurang nutrient. Walaupun kita makan sayur dan buah setiap hari, belum tentu kita mendapat 100% nutrient atau zat di dalam sayur dan buat tersebut. Nutrient boleh berkurangan dan musnah semasa proses memasak. Manakala buah-buahan mengalami penyusutan nutrient selepas dipetik dari pokok dan dalam penyimpanan. Oleh itu, bagi mengatasi masalah seperti ini, supplement adalah antara pilihan yang anda untuk korang.

Untuk orang yang sihat tapi cepat sangat letih dan mengantuk, saya sarankan untuk mengambil Set Family Wellness Shaklee.

Set Family Wellness Shaklee

Set Family Wellness Shaklee

Set ini mengandungi:

1) Energizing Soy Protein (ESP) x 1 (850g)

2) Vitalea (Multivitamin) x 1 (sebotol ada 120 biji)

3) Vitamin B Complex (sebotol ada 120 biji)

4) Vitamin C 500mg (sebotol ada 180 biji)

Kalau korang berminat nak atasi masalah cepat letih dan mengantuk korang tu berasaskan bahan semulajadi dan dah diuji secara klinikal, makanya korang-korang yang hensem dan jelita boleh contact saya. Jangan biarkan keletihan itu mengganggu performance kita sebagai suami yang hensem atau isteri yang jelita. Haippp.. jangan fikir performance itu je tau!

SMS/WhatsApp: 019-4548200 (SUE)

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge